САНУ ОСНОВАО ОДБОР ЗА СРПСКО ПИТАЊЕ: Космет међу главним темама

САНУ основала одбор који ће разматрати кључна српска питања од 19. до 21. века. Бавиће се и језиком и писмом, заштитом културне баштине, демографијом

СРПСКА академија наука и уметности основала је програмско-организациони одбор „Српско питање од 19. до 21. века“, који ће се бавити свим важним питањима за српски народ. Ово је у понедељак рекао потпредседник САНУ академик Зоран Поповић, који је навео да је циљ академије да пружи озбиљан увид, базиран на научном и уметничком утемељењу, у читав низ питања од виталног интереса за Србију.

– Међу тим питањима су Косово и Метохија, положај српског народа у региону, заштита српске културне баштине и утврђивање њеног српског идентитета, питање језика и демографско питање, људска права, безбедност, међународни односи и енергетика – навео је академик Поповић.

Одбор је састављен од представника академијских одбора који се баве овим областима, основан је 21. јуна и том приликом је закључено да је најважније од свих, питање КиМ те се крајем године планира и научни скуп посвећен тој теми.

– На првом састанку одбора предложена је организација тематских симпозијума, серије предавања, научних скупова и сви би били пропраћени документима – нагласио је Поповић. -Предложено је осмишљавање сталних акција у којима би учествовали сви заинтересовани чланови САНУ.

Предложено је и укључивање различитих научно-образовних установа, универзитета, института, угледних појединаца…

Поповић је подсетио да се САНУ већ неким од поменутих тема бави кроз своје програме, али да је циљ оснивања Одбора да те актуелне теме буду непрекидно присутне и да се кроз другачију форму привуче већа пажња јавности. Он је навео да рад одбора неће резултирати неким документом „који би личио на Меморандум САНУ“.

– Ми нећемо бити нови централни комитет који ће наметати своје мишљење, већ ћемо само изнети став – нагласио је овај академик.

АКАДЕМИК КОСТИЋ НА ЧЕЛУ

ПРЕДСЕДНИК Одбора је председник САНУ академик Владимир С. Костић, потпредседник је академик Љубомир Максимовић, а чланови су: академици Небојша Радуновић, Зоран Кривокапић, Коста Чавошки, Александар Костић, Часлав Оцић, Михаило Војводић, Љубодраг Димић, Милан Лојаница, Миро Вуксановић, Владимир Бумбаширевић, Зоран Радовић, Зоран Петровић и Гојко Суботић и дописни чланови Мира Радојевић, Драган Војводић, Слободан Вукосавић, Владица Цветковић, Љубинко Раденковић и Славенко Терзић.

Преузето са: http://www.novosti.rs