Председник Републике Србије Александар Вучић честитао Дан Европе

Председник Републике Србије Александар Вучић честитао је Дан Европе председнику Европског савета Шарлу Мишелу, председнику Европског парламента Давиду Сасолију, председници Европске комисије Урсули фон дер Лајен и високом представнику ЕУ за спољне послове и безбедносну политику Жозепу Борелу, као и комесару за суседску политику и проширење Оливеру Вархеију.

У писму председника Вучића се каже:

„Драги пријатељи,

Честитам вам Дан Европе, дан победе идеје уједињења различитости у миру и солидарности.

Пут европског јединства, који је започет пре седамдесет година визионарском идејом Роберта Шумана, још је привлачан нама који желимо да постанемо део европске породице. Као што је Шуман у Декларацији истакао да ће „она изронити из конкретних достигнућа, који ће пре свега омогућити искрену солидарност“, тако се и ми надамо да ће наша достигнућа на дугом и тешком путу до чланства у Европској унији бити адекватно вреднована и да ће Србија, уз вашу подршку и помоћ, али и критику, постати земља коју ћете радо видети као равноправног члана, јер је то наш циљ. Упорно радимо на томе да Србија буде уређена и успешна земља. Верујем да и ми, нашом подршком и помоћи, али и критиком, можемо да допринесемо да Европска унија постане још боље место за живот, као што ћемо, политиком мира и сарадње, наставити да се боримо за стабилност на Западном Балкану.

Охрабрени смо порукама са Самита Европске уније и Западног Балкана, јер постојање европске перспективе представља јак подстицај нашим политичким, економским и друштвеним реформама. Надам се да ће, када Европска унија успешно надвлада изазове са којима се сада суочава, реч перспектива бити замењена речју проширење, јер бисмо тиме добили јасан одговор о нашој европској будућности.

На овај дан славља, желим да захвалим што сте, док се сви боримо против корона вируса, исказали бригу и за нашу земљу. Сигурнији смо када знамо да је Европска унија уз нас и у тешким тренуцима. Солидарност коју сте показали, а на коју је Србија одговорила својом солидарношћу, довека ћемо поштовати. Уверен сам да ћемо кроз сарадњу у отклањању економских последица пандемије, створити услове да испунимо заједничке планове за будућност“, наводи се у честитки председника Вучића европским званичницима.

Београд,

09. мај 2020.