Предавање проф. др Мирослава Крстића, иностраног члана САНУ

Данас је у Свечаној сали Српске академије наука и уметности у Београду одржано предавање професора на Универзитету Калифорније и иностраног члан САНУ-а, родјеног Пироћанца,  Мирослава Крстића на тему “Аутоматика: раскрсница техничких, природних и математичких наука”.

Предавању поред чланова Академије и породице, пријатеља, присуствали су и многобројни гости. Владан Васић, градоначелник Пирота, др Драган Костић, директор Слободне зоне, Драгица Николић, професор Јован Јовановић Кивица, Братислав Крстић директор Гимназије, Ивана Костадиновић, директорка Историјског архива, школски другови Мирослава Крстића, генерација гимназијалаца 64. и Ненад Пауновић, власник наше Медијске куће ANI PRESS.

На предавању, професор Мирослав Крстић је говорио о своја два резултата: backstepping, што је метод за стабилизацију бесконачно–димензионих система моделираних парцијалним диференцијалним једначинама, применљив на осцилаторна струјања, од вишефазних флуида у експлоатацији нафте до загушеног саобраћаја, и о еxтремум сеекинг методи за „без–моделну” оптимизацију динамичких система у реалном времену, који је омогућио двостоструко увећање густине микрочипова. Како је сам истакао, “уобичајени осврт на спотицања, техничка и лична, неће изостати”.

Инострани члан САНУ, професор др Мирослав Крстић, оснивач истраживачког центра за аутоматику на Универзитету Калифорније у Сан Дијегу, добитник је многобројних награда, аутор тринаест књига и преко 350 радова у часописима у областима нелинеарног, адаптивног, стохастичког управљања и система са расподељеним параметрима и кашњењем, као и њиховим применама у микропроцесорској и нафтној индустрији.
На крају свечаности академик Крстић се приступном беседом захвалио Српској академији наука и уметности. 

На Електротехничком факултету у Београду је дипломирао 1989, а докторирао је на Универзитету Калифорније у Санта Барбари 1994. код професора Петра Кокотовића, коме је и посвећено ово предавање.