"ГЛАС СРБИЈЕ" - Национална информативна ревија за истину о српском народу о Србији и српским земљама, за просперитет и јединство свих Срба у матици и дијаспори и духовни развој.
ОСНИВАЧ И ГЛАВНИ УРЕДНИК РЕВИЈЕ РАДИША Ж. КОВАЧЕВИЋ, НОВИНАР

У уторак, 21. априла 2015, у 19 часова, у галерији Народног музеја, биће одржан концерт Нелице Станошевић, клавир. На репертоару ће се наћи J. S. Bach:Preludijum i Fuga fis-moll, DTK II, F. Schubert: Sonata a-moll op. posth 164, D 537, Allegro ma non troppo, Allegretto quasi Andantino, Allegro vivace, F. Chopin: Etida cis-moll op. 10 Nr. 4, F. Liszt: Consolations,S. Rachmaninov: Muzički momenat e-mill op. 16 Nr. 4.

Нелица Станошевић, рођена 20.05.1982. у Београду. Основно музичко образовање завршила у Смедеревској Паланци у класи проф. Александра Миловановића. Од самог почетка школовања учествовала је на многобројним манифестацијама и такмичењима. Средњу Музичку школу завршава 2001.године у Крагујевцу у класи проф. Снежане Рачић. Факултет уметноси у Нишу, одсек клавир, уписује у класи проф. мр Христине Вуковић у чијој класи и дипломира 2006. год. са максималном оценом 10 и тиме стиче звање Дипломирани музичар пијаниста – Мастер.

 

Опширније...

У четвртак је у пуној сали КЦ „Рибница“ одржана филмска трибина Пораз интелектуалца у филмовима Милоша Радивојевића. Представљен је зборник Нови кадрови: Скрајнуте вредности српског филма, а гост је био Иван Велисављевић, филмски критичар млађе генерације, један од приређивача и аутор наведене студије о филмовима Милоша Радивојевића.

Као увод на задату тему Иван Велисављевић је говорио о поређењу Срђана Драгојевића и Емира Кустурице, јер је то његов рад објављен у Сарајевским свескама и детаљно анализира субверзивност ова два, наизглед различита, али и веома слична редитеља који се баве идентичним темама и црпе веома сличне мотиве.

Иван Велисављевић Радивојевићев опус дели на три дела. Први почиње са филмовима Бубе у глави, Филм без речи и Тестамент у којима видимо слику јунака који се не уклапа у свет и има гађење према животу. Други део опуса приказује интелектуалца који је социјално дефинисан, али који се буни, који не жели да живи у лажи, већ жели да преузме одговорност по цену отуђења од заједнице. Филмови који се сврставају у овај део су Квар, Дечко који обећава и Уна. У трећем делу Радивојевић нам показује шта се десило са таквим јунаком који је у својој смелој побуни остао поражен, а филмови који се сврставају у ову групу су Ни на небу ни на земљи, Буђење из мртвих и Одбачен.

На крају Иван закључује да место Милоша Радивојевића у српској кинематографији није до сада било јасно дефинисано, и да је то редитељ који се доследно бавио темом о спремности интелектуалца да каже истину о себи и друштву.

Промоција романа "Узгајалиште клонова" Ивана Рајовића у издању Гласа Србије из Краљева биће одржана данас у 17 часова у свечаној сали СО Краљево

Узгајалиште клонова се доима као аутентичан биографски запис о једном проживљеном времену и као покушај циничног измотавања са нашом злехудом свакодневицом која је самој себи постала карикатура, са тежњом -свакодневног карикатуралног раста и надимања, да нема те стваралачке маште која је може достићи. И зато читалац на крају разазнаје да је оно што је у фикцији писца започето као сатира и фарса, заправо постаје груба и горка свакодневица са којом нам, и у којој, убудуће ваља живети.“

У предговору за ову књигу познати српски песник и филозоф проф. др Милан Младеновић, који се овде нашао у улози рецензента, између осталог, каже:

„Узгајалиште клонова је први роман знаменитог писца и народног трибуна, краљевачке легенде Ивана Рајовића, који се до сада огледао у многим књижевним врстама (поезија за одрасле и за децу, документарна проза, кратка прича, хаику, есејистика, драме, сатирични радијски осврти, афоризми...), а као новинар и публициста објавио на стотине најразличитијих написа и колумни.

Књига се, за сад, може набавити у Редакцији „Гласа Србије“ у Омладинској улици 31 Г или наручити на један од бројева телефона објављених на сајту наше издавачке куће.

Удружење "Краљевачки Форум" у сарадњи са КЦ "Рибница", под покровитељством града Краљева, организује филмску трибину: Пораз интелектуалца у филмовима Милоша Радивојевића.

Гост вечери биће Иван Велисављевић, млади редитељ, музичар и филмски критичар. Велисављевић је један од приређивача зборника Нови кадрови: Скрајнуте вредности српског филма.

Трибина ће се одржати у галерији КЦ "Рибница", у четвртак 16. априла 2015. године, са почетком у 19:30 часова.

Још чланака...

Маркетинг

Пријатељи сајта