Култура
"ГЛАС СРБИЈЕ" - Национална информативна ревија за истину о српском народу о Србији и српским земљама, за просперитет и јединство свих Срба у матици и дијаспори и духовни развој.
ОСНИВАЧ И ГЛАВНИ УРЕДНИК РЕВИЈЕ РАДИША Ж. КОВАЧЕВИЋ, НОВИНАР

У четвртак, 7. маја, у галерији Културног центра Рибница биће одржано књижевно вече, на коме ће бити представљена књига, младог краљевачког песника,Владимира Вукомановића "КАНА", која је изашла 2013. године у издању београдског "Трећег трга". У програму учествују аутор, Владимир Вукомановић и Александар Марић, уредник радионице Клуб младих песника. Програм почиње у 19.30 часова.

О КЊИЗИ

Књига која, у преплету прећутаног и изговореног, аудитивног и визуелног, испитује могућности и границе комуникације. Збирка која у новом контексту нуди друкчији спој хришћанског и авангардног. Нови глас на младој песничкој сцени.

О аутору:

Владимир Вукомановић рођен је 1986. године у Краљеву. Објавио је песничке књиге Упорност сећања (2005) и Кана (2013) и приредио избор из младе српске прозе Пуцања(2012). Заступљен је у антологији поезије младихРестарт и члан је радионице Клуб младих песника који функционицећ у оквиру Културног центра Рибница. Магистар је књижевности, а тренутно је на докторским студијама. Живи у Отроцима и Београду.

Манифестација Музеји Србије, "Десет дана од 10 до 10" биће одржана и у Краљеву од 9. до 18. маја, под покровитељством Министарства културе и информисања Републике Србије и уз подршку Секретаријата за културу и информисање АП Војводине.
Организатори су национални музеји Србије: Народни музеј у Београду, Етнографски музеј, Музеј примењене уметности, Историјски музеј Србије, Музеј историје Југославије, Природњачки музеј у Београду, Галерија Матице српске, Музеј савремене уметности, Музеј науке и технике.

Време одржавања: од 9. до 18. маја, чиме се обухватају важни датуми: 9. мај – Дан победе и Дан Европе, 16. мај – Европска ноћ музеја и 18. мај – Међународни дан музеја.

Учесници: музеји у Србији и сродне институције које се баве заштитом и презентацијом културног наслеђа, уз подршку струковних удружења, Музејског друштва Србије и Националног комитета Међународног савета музеја.Концепт: Током десет дана маја, између 9. и 18, музеји и сродне институције

Опширније...

У галерији Културног центра"Рибница" представљен је роман "Хроничар" писца из београда Драгољуба Стојковића. Организатори су КЦ "Рибница" и удружење "Краљевачки форум".

"Хроничар" је роман који на сатиричан начин прати историју житеља једног измишљеног села, у периоду од Првог српског устанка до бомбардовања 1999. године.

- У овом роману нема ниједног позитивног лика, а главни лик је учитељ који моћ над сељанима спроводи преко деце, уценама. Он има све особине једног лудог вође и масовног убице. Порука је да право вође, био он вођа села или државе, мора бити ограничено, морају постојати механизми контроле - каже Стојковић.

Он је широј књижевној јавности постао познат са својим првим романом "Случај госпође Марковићке: Последњи грех", детективском причом у чијем је средишту неуспели атентат Јелене Илке Марковић на краља Милана Обреновића. Драгољуб Стојковић се, осим писањем, бави новинарством и преводилаштвом.

Изводе из романа "Хроничар" драматизовали су и сценски приказали на почетку промоције глумци Театра "Сунце" Ивона Живковић, Зоран Савковић Џери и Миленко Симовић

Среда, 29. април 2015, у 19 часова. Галерија Народног музеја Краљево.

Професор на Универзитету у Бијељини и Музичкој школи „Јосип Славенски“ у Београду.

Огњен Грчак (1978) је завршио Средњу музичку школу Јосип Славенски у класи Уроша Дојчиновића, радећи истовремено и са Александром Хаџи-Ђорђевићем.

Дипломирао је на ФМУ у Београду у класи Срђана Тошића. Усавршавао се на Универзитету Индиана у Блумингтону (САД) учећи код следећих професора: Нућо Данђело, Ернесто Битети и Најџел Норт.

Добитник је прве награде на Гуитар Арт фестивалу 2001.

Тренутно предаје гитару у Музичкој школи Јосип Славенски.

Још чланака...

Маркетинг

Пријатељи сајта