"ГЛАС СРБИЈЕ" - Национална информативна ревија за истину о српском народу о Србији и српским земљама, за просперитет и јединство свих Срба у матици и дијаспори и духовни развој.
ОСНИВАЧ И ГЛАВНИ УРЕДНИК РЕВИЈЕ РАДИША Ж. КОВАЧЕВИЋ, НОВИНАР

ШТАЈЕРСКЕ НОВИЦЕ

ОДЛУКА

7. октобра 2017 поводом обележавања осам векова од крунисања Стефана Првовенчаног, првог српског краља осмочлани жири Штајерских новости за доделу престижног новинарског признања “ЗЛАТНО ПЕРО ШТАЈЕРСКЕ” донео је једногласну одлуку, на предлог књижевнице Љиљане Браловић, да овогодишње признање доделе:

Маји Ковачевић из Краљева, главном уреднику “Краљевских новина”.

Чланови комисије:

Раде Бакрачевић, главни уредник, Марибор, председник

Марко Лопушина, новинар, уредник Вечерњих новости, Београд

Радомир Чубрановић, новинар, уредник Штајерских новости за Војводину, Нови Сад

Драгана Живојновић, новинар, уредник Радија Београд,

Зорица Зец, новинар, уредник Сербских новина, Београд

Здравко Мајсторовић, уредник фотографије, Раденци

Добре Стојановски, члан ИО Штајерске заједнице

Золтан Часар, члан ИО Штајерске заједнице.

 

Признање ће Маји Ковачевић предати Раде Бакрачевић, председник комисије у присуству чланова комисије 7. октобра у просторима Друштва српских домаћина у Београду. Свечаности уручења златног пера Штајерске присуствоваће новинари српских и словеначких новина, Матице исељеника Србије  Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону и представници медија из овог дела Европе.

Опширније...

Јуче, на Малу Госпојину, с благословом Његове светости патријарха српског Иринеја, исказаном подршком УКС И САН-у , одржан је седми међународни сабор духовне поезије .

Организатори сабора су Центра за културу и образовање, Раковиица , Књижевног друштва Раковица, Градска општина Раковица и Манастир Светог Архангела Михаила у Раковици.

Саборовање је започето Свето литургијом у манастиру Раковица и поменом блаженопочившим патријарсима Димитрију и Павлу а настављено у Центру за културу и образовање.

На сабору су и додељене награде за најбоље духовне псеме које су пристигле на конкурс. Конкурисало је 265 песника из 9 земаља (израела (1), Канаде (2), Македоније (2), Немачке(2), Пољске(1), Републике Српске (8), Француске (1) Црне Горе (6) и из Швајцарске (1)

Опширније...

Најављена почетком ове године као велики пројекат издавачке куће „Глас Србије“ књига „Милунка Савић, - ордење и ожиљци“, аутора Милана Богојевића коначно је дошла до последње фазе.

Објављивање књиге очекујемо током месеца септембра док промоцију књиге заказујемо за 62. међународни београдски сајам књига који ће се одржати од 22 до 29 октобра 2017.

Књига „Милунка Савић, - ордење и ожиљци“ је једним својим делом биографија, пропраћена великим бројем фотографија и веома интересантним докуменатима. Док у свом другом делу доноси изненађење читаоцима у виду кратких романсираних прича. Овим причама аутор попуњава историјске празнине из живота Милунке Савић на један начин који је био својствен за „војнике – писце“ из Великог рата: Станислава Кракова, Стевана Јаковљевића, Милана Шантића...

Опширније...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

КРСТОЛИКО СТРАДАЊЕ

 

Кад се винеш орле гори у црнини,

све попало буде и скрушено у груду,

махни ко сабљом, над Ловћеном сини,

одбрани ријечитост у данашњем студу.

 

Озебло ти буде, не одустај тада,

вјекови су твоји већи и од горе,

крст помињи, за њега се страда,

док се спустиш у краљеве дворе.

 

Ту нека ти буде завјет код ћивота,

Свети Петар чује од Цетиња града,

да ће бити Његоша за покољења стота,

ал' крст помињи за њега се страда.

 

Вијенац ће за тебе слова сплести,

или нека Јефимија млада,

док мањи на већи гријех ћете навести,

ал' крст помињи за њега се страда.

 

Кад се винеш орле у данашњем студу,

сачувај нам задужбину владике Рада,

и док те мањи цјеливали буду,

крст помени јер за њега се страда.

Опширније...

Синиша Лазаревић се визуелном уметношћу бави професионално десет година. Покушавао је све ово време да допринесе и овом свету донесе на дар неко виђење. Своје нешто што носи негде у дубини душе и тиме прикажује да постоји и она друга, лепша страна природе и стварности, свега што нас окружује, коју ми у тренуцима своје заузетости и несвакидашње борбе за бољим животом препун турбуленције и не примећујемо.

Опширније...

Још чланака...

Маркетинг

Пријатељи сајта