Bookmark and Share

Код нас је као и у свим другим школама Свети Сава био велики празник. Школска слава се обележавала на разне начине, од спортских до многих других активности. Обично све крене у јутарњим сатима са разним турнирима и манифестацијама. Нама деци је лепо ујутру када идемо у цркву и добијамо поклоне. Ови старији су се спремали за вечерњи излазак, на Светосавски бал који се одржавао у нашем градском хотелу. Међутим, нама ђацима је некако занимљивији био Видовдан. Тога дана се добијају ђачке књижице и онда смо свесни да је дефинитивно почео распуст.

За мене је Видовдан увек био посебан због мог деде Радисава. Као и сваки деда који свом унуку прича приче, он је имао само једну. Била је то прича о видовданским јунацима. Најзанимљивије ми је било када ми је он то објашњавао на неки свој посебан начин. Деда је иначе обожавао да игра шах.Тада он поређа шаховске фигуре и почне да прича која је војска наша, а која је њихова.

Легенду о видовданским јунацима деда је чуо од његовог деде, уз гусле. Деда је иначе рођен у једном селу у околини Пљеваља па су гусле увек биле саставни део њиховог васпитања и образовања. Када је деда отишао из села, своје слободно време проводио је уз шах. Тако је шах на необичан начин постао мост између мене и гусала.

-Е види мали овако. Овако они, а овако ми. Они кренули прво пешадијом...а ми коњицом...у пуном трку...у масу...Све јунак до јунака...Обилић,Југовићи,Косанчић... Е, ал' да знаш једно. Није истина да је наш честити кнез ухваћен,нити је истина да је Милош хтео да пређе у њихов табор.То лажу! Наш честити кнез је погинуо у боју исто као и онај њихов Мурат, а Милош је био најбољи и најхрабрији витез кога смо имали. Није било бољег од њега.

Видовдан нам је одвајкада био симбол српског јунаштва и храбрости.Видовдански јунаци су ме заинтригирали па сам касније тражио да прочитам што више о Милошу Обилићу. Он је био витез реда Змаја. Сви Немањићи су припадали реду Змаја. То је организација за одбрану Крста и основан је у 13. веку. На грбу Немањића је змај који се обавија око штита са белим орловима. Змај је симбол божанског и представља спој земље и неба. Змију и птицу.

-Е види мали овако. Наши јунаци нису само гинули на Видовдан. На Видовдан су се и рађали. Родила нам се и једна хероина, Милунка Савић, а Видовдан нам је у Сарајеву изродио и Гаврила Принципа.Све јунак до јунака и херој до хероја. Тако види Свети Вид.

Захваљујући деди Радисаву моје детињство и моја машта били су занимљиви на посебан начин. Постао сам мајстор борилачких вештина и попео се на највеће европско постоље. Тог момента ми је прошло кроз главу да сам најбољи витез у Европи. Истог момента сам помислио да је тада био најпоноснији мој деда. Гарантовано више и од оца и од мајке. Након тога прошло је неколико година и деда је умро. Та вест ме је задесила по повратку из иностранства са неких спортских активности. Било ми је баш тешко и нисам могао да верујем да се то десило. Онда се десило нешто што ми је било драго и некако топло око срца. Мој деда је умро на Видовдан.Баш на онај дан када се у небо узносе највећи јунаци. Свети Вид је видео колико је мој деда био храбар и честит и једино је он могао да учини тако да га баш на Видовдан узме себи. Није он умро. Родио се. Тако кажу код њега у селу, у околини Пљеваља. У ствари, то се не каже већ тако види Свети Вид.