НАГРАДA “ЗЛАТНО ПЕРО ШТАЈЕРСКЕ“ МАЈИ КОВАЧЕВИЋ, ГЛАВНОМ УРЕДНИКУ КРАЉЕВСКИХ НОВИНА

ШТАЈЕРСКЕ НОВИЦЕ

ОДЛУКА

7. октобра 2017 поводом обележавања осам векова од крунисања Стефана Првовенчаног, првог српског краља осмочлани жири Штајерских новости за доделу престижног новинарског признања “ЗЛАТНО ПЕРО ШТАЈЕРСКЕ” донео је једногласну одлуку, на предлог књижевнице Љиљане Браловић, да овогодишње признање доделе:

Маји Ковачевић из Краљева, главном уреднику “Краљевских новина”.

Чланови комисије:

Раде Бакрачевић, главни уредник, Марибор, председник

Марко Лопушина, новинар, уредник Вечерњих новости, Београд

Радомир Чубрановић, новинар, уредник Штајерских новости за Војводину, Нови Сад

Драгана Живојновић, новинар, уредник Радија Београд,

Зорица Зец, новинар, уредник Сербских новина, Београд

Здравко Мајсторовић, уредник фотографије, Раденци

Добре Стојановски, члан ИО Штајерске заједнице

Золтан Часар, члан ИО Штајерске заједнице.

 

Признање ће Маји Ковачевић предати Раде Бакрачевић, председник комисије у присуству чланова комисије 7. октобра у просторима Друштва српских домаћина у Београду. Свечаности уручења златног пера Штајерске присуствоваће новинари српских и словеначких новина, Матице исељеника Србије  Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону и представници медија из овог дела Европе.

ПРЕДЛОГ ЗА ДОДЕЛУ НАГРАДЕ “ЗЛАТНО ПЕРО ШТАЈЕРСКЕ“ МАЈИ КОВАЧЕВИЋ, ГЛАВНОМ УРЕДНИКУ КРАЉЕВСКИХ НОВИНА

У ова времена тешка за новинаре и новинарство тешко је наћи новинара у Србији који без устезања пише о значајним националним потешкоћама у Србији. Срећа па постоје људи као што је Маја Ковачевић ( рођена 1981. године у Краљеву), који озбиљност новинарског посла поистовећују са озбиљношћу живљења.

Маја Ковачевић већ две деценије пише о најозбиљнијим питањима – повратку монархије у Србију, о ,,белој куги,, која одавно хара нашим просторима, о вери и невери и свему ономе о чему остали нерадо пишу. Она се не бави дневнополитичким темама како би на брз начин стекла славу и читалаштво. Напротив, њене теме су неинтересантне површним свакодневним читаоцима који траже сензацију у животима полусвета са естраде. Маја пише о деценијским проблемима који сви ми видимо али ипак чекамо да нам неко други укаже на то.

Сходно томе, предлажем да јој се додели награда ,,ЗЛАТНО ПЕРО ШТАЈЕРСКЕ“, јер не знам особу која то више заслужује.

Маја је већ две деценије запослена у националној ревији ,,Глас Србије,, а од прошле године је покренула и часопис ,,Краљевске новине,,

Осим тога своје прилоге објављује и у другим писаним и електронским гласилима.

И да напоменем, мајка је једанаесторо деце, оснивач удружења ,,Персида Карађорђевић,, и добитник разних признања за храброст, пожртвовање и срчаност.

 

У Прањанима, на Малу Госпоину лета господњег 2017.

Љиљана Браловић књижевник

У Марибору: 24. 9. 2017

Председник

Раде Бакрачевић, унив. дипл. инг, главни и одговорни уредник