Фантаст

Када путник намерник у непрегледној војвођанској равници најпре угледа дворац “ Фантаст “ који се налази недалеко од Бечеја , одмах је јасно да је залутао на један од старих поседа који крију судбине многих породица , успоне , падове , мржње и љубави . Једна од њих били су и Дунђерски који су почетком 19. века дошли из Херцеговине у Војводину која је тада припадала Аустроугарској .

Богдан Дунђерски био је , без сумње , најзанимљивија личност поменуте породице и власник чувеног дворца , данас познатог као “ Фантаст “ који је у том времену , одсликавао сву његову моћ и богатство . Никада се није женио и имао је три велике љубави , жене , коње и вино . Био је један од ретких људи који је успео да оствари своје снове саградивши дворац из маште.

Богдан Дунђерски је друговао са Урошем Предићем и кад је одлучио да на свом имању подигне капелу Св. Ђорђа, јер је сазнао да се некада налазила на том простору црква, Предићу је поверио да ослика иконостас. Туристи који посете капелу данас могу да се диве раду високе уметничке вредности. На том месту Богдан Дунђерски је и сахрањен, 1943. године.

У послератним годинама цркви је била намењена судбина електричне централе, али је Урош Предић упутио једно значајно писмо Моши Пијаде након чега је црквено здање било је „само“ затворено. Данас је капела поново освештана. У њој се организују крштења, а ово романтично место даје посебан тон бројним венчањима. Више од половине целокупног имања заузимала је ергела која је пре рата,бројала око 1.400 расних  коња.

По ослобођењу, преостали коњи продати су Италијанима по кланичној цени. Данас се на имању налази око 80 грла у шест коњушница, постоји и стаза за тренинг галопера. На ергели се може видети и гроб чувеног коња Инквизитора, наследника иначе најтрофејнијег пастува, Казанове , који је, како кажу, умро слатком смрћу, приликом скока на кобилу. За љубитеље ових племенитих животиња организована је школа јахања.

Данас је дворац реновиран у луксузни хотел, где долазе бројни домаћи и страни туристи.