ВЕНЧАЊЕ ПРИНЦА ФИЛИПА И ДАНИЦЕ МАРИНКОВИЋ

Његово Краљевско Височанство Принц Филип и госпођица Даница Маринковић венчали су се у Саборној цркви у Београду. Венчање је служио Његова Светост Патријарх српски Г. Иринеј. Кума је била Њ.К.В. Принцеза Викторија од Шведске, а кум Њ.К.В. Принц Петар.

Њиховим Краљевским Височанствима Престолонаследнику Александру и Принцези Катарини, као и свим присутнима, била је посебна част што су венчању присуствовали Њено Величанство Краљица Софија од Шпаније и Њено Краљевско Височанство Принцеза Викторија од Шведске, наследница шведског престола. Из Шпаније су дошли младожењина мајка Њено Краљевско Височанство Принцеза Марија де Глорија од Орлеанса и Браганце, војвоткиња од Сегорба са супругом Војводом од Сегорбе.

 

Младину хаљину креирала је светски позната модна креаторка Роксанда Илинчић.

После венчања у Саборној цркви гости су се упутили на Бели двор на пријем и вечеру. Бели двор је саградио Њ.В. Краљ Александар И од Југославије, прадеда Принца Филипа. Касније током вечери Њ.К.В. Престолонаследник Александар и младожења Принц Филип поздравили су госте.

„Ово је један од најлепших дана у мом животу и пресрећан сам што могу да га поделим са вама. Овде смо да прославимо почетак заједничког живота Филипа и Данице, и желимо им да буде испуњен радошћу и љубављу. Моја је дужност и привилегија да пожелим добродошлицу Њеном Краљевском Височанству Принцези Даници у наш дом. Поздрављам и њене родитеље, а младенцима желим да их прате срећа, здравље, хармонија и породични благослов. Драга Данице, драги Филипе, хоћу да знате да увек можете да рачунате на нашу подршку“, рекао је Њ.К.В. Престолонаследник Александар.

„Даница и ја вам свима захваљујемо што сте са нама овог најлепшег дана наших живота. Срећни смо што са вама можемо да поделимо радост овог тренутка. Захваљујемо родитељима који су организовали ову величанствену прославу овде на Белом двору. И изнад свега, хвала ти Данице на свој твојој љубави и што си ме учинила најсрећнијим човеком на свету“, рекао је Принц Филип.

После пријема на Белом двору организована је и вечера за званице.

Краљевском венчању у Београду присуствовала је краљевска породица – Њ.К.В. Престолонаследник Александар и Принцеза Катарина, деца Њихових Краљевских Височанстава Принц Петар, Принц Александар, Алисон и Дејвид, Алисонин син Мајкл, Дејвидова супруга др Ангелики Ендрјуз Маргарити и њихов син Александар, Њ.К.В. Принцеза Линда Карађорђевић, Њ.К.В. Принц Михаило и Принцеза Љубица, Њ.К.В. Принцеза Јелисавета, Њ.К.В. Принц Сергеј и Принцеза Елеонора Карађорђевић, Њ.К.В. Принц Никола Карађорђевић, велики број чланова европских краљевских породица: Њ.К.В Принц Гијом и Принцеза Сибилла од Луксембурга, Њ.В. Принце Амин Ага Кан, Њ.В. Принцеза Џит Наба Кемка и г. Нанда, бројни пријатељи Краљевске породице и породице Маринковић, њ.е. госпођа Маја Гојковић, председница Народне скупштине Републике Србије, бројни представници дипломатског кора, истакнуте јавне личности из света културе, уметности и политике, чланови Саветодавних тела Круне, као и многи грађани и присталице уставне парламентарне монархије.

Његово Краљевско Височанство Принц Филип рођен је 15. јануара 1982. године у Ферфексу у Вирџинији. Он је брат близанац Принца Александра и други у линији наслеђивања српског престола, после Принца Наследника Петра. Син је Њ.К.В. Престолонаследника Александра и Њ.К.В. Принцезе Марије да Глорије од Орлеана и Браганце. Принц Филип је унук Њ.В. Краља Петра ИИ и Краљице Александре.

Њ.К.В. Принцеза Даница рођена је 1986. у Београду, а у Паризу живи од 1992. године. Принцеза Даница је кћерка господина Милана Маринковића-Цилета, познатог српског сликара и госпође Бебе Маринковић. Студија је завршила у Паризу, где је дипломирала на графичком дизајну на Академији примењених уметности и студијама славистике на Универзитету Сорбона у Паризу. У Лондону је Принцеза завршила магистарске студије графичког дизајна на Колеџу уметности и дизајна Челси – Универзитет уметности у Лондону.

Краљевска породица захваљује свима који су помогли да се организује Краљевско венчање: Његовој Светости Патријарху Иринеју, Саборној цркви, Министарству унутрашњих послова, Секретаријату за саобраћај Града Београда, Туристичкој организацији Србије, Туристичкој организацији Београда, Војномедицинској академији, Аеродрому „Никола Тесла“, Градском зеленилу, Телекому Србија, Краљевским гудачима Св. Ђорђа, Јадранки Јовановић, Лени Ковачевић, КУД Талија, пијанисткињи Нади Матијевић, харфисткињи Дијани Сретеновић, модној креаторки Роксанди Илинчић, Марку Алексићу, Sky Music, Event Service, LMJ doo, модним кућама Марушка, Afrodite Mode Collection, Мона, Луна, Балашевић, Фаби ципеле, компанијама Zepter, Параћинка, Студију Ивковић, штампаријама Anbora Excelsior и Еуро папир, студију „Work in Progress“, DHL, Атељеу Antre, цвећари Ивона, Tiny Mine Jewellery, фризерки Душки, Сладјани Тодоровић за свадбену торту, предузећу Artival за чоколаде, ресторану Шапат, Месари Нада, Azzaro клубу, винаријама Ковачевић, Александровић и Рајковић, Краљевској винарији Опленац, компанијама Bean and Leaf, Coca-Cola, Пролом вода, МГ Мивела, Бенишек и Веселинковић, Стара Соколова ракија, Pernod Ricard, Moritz Ice Cream, Унипак, Diz хигијена, ТВ Прва, ТВ Курир, Нилу Барнету, Бренту Садлеру, MK Group, хотелима Хајат, Square Nine, Metropol, Radison Blu, In, Zepter, Kristal, Courtyard Marriot, Коласин превоз, Toyota, Porche, Mercedes, Budget rent-a-car, Fiat, Limo-star, Protecta, Душку Ковачевићу – Атлас група, Вишој угоститељској школи, Урошу Савићу, Даниели Челиковић, Александру Ђорђевићу, Милану ћулићу, Maria Diamondopolous, Celia Kritharioti, Nico Krithariotis, Thomas Mace-Archer Mills, Dame Mervyn Redding, Valerie Peay, Maria Tsakalou, Alexia Tsakalou, фотографима и камерманима Немањи Петровићу, Николи Рудићу, Драгану Богдановићу, Немањи Бранковићу, Николи Младеновићу, Владимиру Јабланову, фото студију Жика Слика, као и свим волонтерима и пријатељима на њиховој великој помоћи.